Všude vidím jablka.

Mám jablka moc ráda, mám je spojené s podzimem, ale letos jsou u nás na zahradě všude už teď.

Nastěhovali jsme se do domu se sadem, kde jsou staré velké  jabloně a letos jsou obsypané krásnými jablíčky.  Už  bohužel padají a mě je líto je nechat všechny shnít. Tak je postupně sbírám a snažím se je co nejefektivněji zužitkovat.

Že máme každý týden minimálně jednou štrůdl a jablečný koláč, nemusím ani říkat. Jsem zvědavá jak dlouho to drahá polovice a návštěvy vydrží jíst :). Další základ na zimu jsou sušené jablíčka – křížaly.  Pro malého samozřejmě nechybí přesnídávky.

Zde přikládám první recept na náš oblíbený jednoduchý jablkový koláč.  Stojí za to ho vyzkoušet, je z celkem zdravých surovin a chuťově vynikající. Je hlavně pro ty co nemají rádi suché koláče. Recept jsem čerpala z oblíbeného webu www.mamou-stylove.cz.

Ingredience:

  • 1 kg jablek
  • 3 vejce
  • 110 – 120 ml mléka
  • 4 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva (prodává se ve zdravých výživách a  dm drogerii)
  • 135 g třtinového cukru
  • 160 g jemně mleté špaldové mouky
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 1 balení skořicového cukru
  • 2 hrsti vlašských ořechů

Postup:

1. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, kdo chce může nastrouhat, koláč je tak jemnější.

2. Dejte rozehřát troubu na 180 °C a vymažte formu máslem a vysypejte moukou.

3. Smíchejte vejce, cukr, citrónovou kůru a špetku soli. Směs by měla být krásně jemná. Pak přisypte mouku, prášek do pečiva a mléko. Zpracujte to v řídké těsto (těsto skoro teče, tak se nelekněte, to je účel).

4. Do této směsi přidejte asi 2/3 nakrájených jablek a promíchejte, ať se jablíčka s těstem hezky obalí. Pak vše vlijte do připravené formy. Pěkně uhlaďte a nahoru rozprostřete zbytek nakrájených jablek.

5. To vše posypejte nasekanými vlašskými ořechy a rovnoměrně posypte skořicovým cukrem.

6. Dejte do trouby a pečte cca 40 minut.

 

 

Druhý recept je jablečno – švestkové crumble s mandlovo-ovesnou drobenkou. Báječný dezert, který zmizí pár minut po vytažení z trouby. Může se jíst teplý, ale i studený je vynikající, pokud tedy vydrží. Zkoušela jsem ho i se zakysanou smetanou k snídani.

Ingredience: 

  • 300 g oloupaných jablek a nakrájených na malé kousky
  • vypeckované švestky nebo špendlíky, nakrájené na půlky
  • 1 lžíce cukru (u hodně sladkých jablíček není vůbec potřeba)
  • mletá skořice a raw kakao dle chuti – já dávám hodně kakaa

Na drobenku: 

  • 150 g jemně mletých vloček
  • 100 g na hrubo mletých mandlí (můžete vyzkoušet i jiné ořechy)
  • 50 g cukru (můžete přidat dle svého)
  • 150 g másla (pokojové teploty)

Postup:

  1. V sekáčku  si nasekejte oříšky a ovesné vločky na hrubo.
  2. Poté je společně s ostatními přísadami na drobenku vložte do mísy a vytvořte drobenku. (Když vám drobenka zbude, můžete si jí dát na příště do ledničky nebo i do mrazáku.)
  3. Do zapékací mísy vložte omytá a nakrájená jablka, jemně pocukrujte, posypejte skořicí a kakaem – promíchejte a nakonec posypte připravenou drobenkou.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 30 min. (max. 35 min.). Povrch by měl být zlatavý, ale           mnohdy stačí okamžik nepozornosti a ze zlatavého může být „přičmoudlý“

Dobrou chuť 🙂  🙂  🙂

You Might Also Like

One Comment

  1. Karin

    obojí bych ochutnala určitě je to výborné,budu to muset vyzkoušet.

Leave a Reply

Back to top