Paštika z králičích jater
Chystala jsem se na ní opravdu dlouho. Na mém seznamu byla několik roků a vždy ji přeběhlo něco aktuálnějšího. Teď před Vánoci se hodí nejen jako občerstvení, ale i jako jedlý dárek vyrobený s láskou.
Ingredience:
500 g králičích játer
150 g másla
2 dl bílého vína
2 dl šlehačky
40 g slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
provensálské koření
oregano, šalvěj
sůl, pepř
sušené brusinky
Postup:
- 1/3 másla rozehřejte na pánvi a přidejte nakrájenou slaninu, nasekanou cibuli a česnek a vše orestujte do růžova.
- Poté přidejte játra zbavená žilek a zprudka opečte. Zalijte bílým vínem, přidejte koření, čerstvé větvičky oregana a šalvěje. Duste do vypaření vína.
- Potom zalijte šlehačkou, vyndejte větvičky oregana a šalvěje, osolte dle chuti, a ještě chvilku poduste, dokud šlehačka nezačne houstnout.
- Hmotu přelijte do vyšší nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou kaši. Můžete přidat cca 50 g másla, ale není to nutné. Také můžete ve finální fázi vhodit a rozmixovat ve směsi několik brusinek.
- Paštiku přendejte do skleniček a povrch polijte zbylým rozpuštěným máslem. Opět můžete ozdobit brusinkami.
- Skladujte v chladničce.
Přeji dobrou chuť :).
Leave a Reply