Domácí sádlové rohlíky

Rohlíky z obchodu vlastně vůbec nekupujeme, nechutnají nám. Ale jednou za čas prostřídáme náš kváskový chleba křupavými doma pečenými sádlovými rohlíky.

Ingredience:

Z jedné dávky je cca na 16 středních rohlíků

 

500 ml vlažné vody

1 kostka čerstvého droždí

1 lžička cukru moučka

400 g hladké mouky

400 – 450 g polohrubé mouky

80 g sádla

2 lžičky soli

 

1 vejce na potření před pečením

na posypání hrubá sůl, kmín nebo mák – podle toho co máte rádi

Postup:

  1. Do mísy dejte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a droždí. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě, dokud na vodě nebudou bubliny.
  2. Pak do mísy přidejte zbylé suroviny. Obě mouky jen po 400 g, 50 g polohrubé si nechte do rezervy, kdyby se těsto lepilo.
  3. Vypracuje pevné a nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout cca hodinu.
  4. Poté těsto vyklopte a rozdělte na 4 zhruba stejné díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 4 výseče. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku.
  5. Rohlíky dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte ještě cca 30 minut nakynout.
  6. Troubu předehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem, kmínem nebo hrubou solí – podle toho co máte rádi.
  7. Pečte dozlatova cca 15 minut, podle vaší trouby.
  8. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Dobrou chuť :).

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top