Dýňové máslo

Poprvé jsem o dýňovém másle četla u Lenky Požárové, její recepty a knížky zbožňuji. A protože je nadúroda dýní u sousedů a část jejich obří dýně skončila i u nás v kuchyni. Rozhodla jsem se konečně vyzkoušet domácí dýňové máslo. No na rovinu ono to, není skoro vůbec máslo, ale taková výborná trochu jiná marmeláda.

Z jedné dávky je cca 7 menších skleniček.

Ingredience:

1 kg dýně Hokaido nebo i jiné druhy dyní

200 ml 100% jablečný džus

200 g cukr

100 g máslo

1 lžička skořice

1 lžička mletý zázvor

1 špetka muškátový květ

1 špetka sůl

1 ks kůra z citronu

Postup:

  1. Dýni rozpulte, vyndejte semínka a nakrájejte na menší kousky.
  2. Připravte si hrnec, do kterého vložíte nakrájené kousky dýně a necháme vařit, dokud dýně nezměkne.
  3. Ze změklé dýně vytvoříte pyré pomocí mixéru.
  4. Do větší pánve či hrnce si připravíte cukr, džus a máslo. Vše necháte zkaramelizovat.
  5. Poté přidáte dýňové pyré, skořici, zázvor, muškátový květ, kůru z citronu a sůl. Při nízké teplotě necháte probublávat 30 minut, dokud máslo nezhoustne.
  6. Dýňové máslo uchovávejte v lednici v uzavřených nádobkách. Vydrží až 3–4 týdny.
  7. Máslo si nejlépe vychutnáte na opečeném toastovém chlebu.

Přeji dobrou chuť :).

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top