Dýňové máslo
Poprvé jsem o dýňovém másle četla u Lenky Požárové, její recepty a knížky zbožňuji. A protože je nadúroda dýní u sousedů a část jejich obří dýně skončila i u nás v kuchyni. Rozhodla jsem se konečně vyzkoušet domácí dýňové máslo. No na rovinu ono to, není skoro vůbec máslo, ale taková výborná trochu jiná marmeláda.
Z jedné dávky je cca 7 menších skleniček.
Ingredience:
1 kg dýně Hokaido nebo i jiné druhy dyní
200 ml 100% jablečný džus
200 g cukr
100 g máslo
1 lžička skořice
1 lžička mletý zázvor
1 špetka muškátový květ
1 špetka sůl
1 ks kůra z citronu
Postup:
- Dýni rozpulte, vyndejte semínka a nakrájejte na menší kousky.
- Připravte si hrnec, do kterého vložíte nakrájené kousky dýně a necháme vařit, dokud dýně nezměkne.
- Ze změklé dýně vytvoříte pyré pomocí mixéru.
- Do větší pánve či hrnce si připravíte cukr, džus a máslo. Vše necháte zkaramelizovat.
- Poté přidáte dýňové pyré, skořici, zázvor, muškátový květ, kůru z citronu a sůl. Při nízké teplotě necháte probublávat 30 minut, dokud máslo nezhoustne.
- Dýňové máslo uchovávejte v lednici v uzavřených nádobkách. Vydrží až 3–4 týdny.
- Máslo si nejlépe vychutnáte na opečeném toastovém chlebu.
Přeji dobrou chuť :).
Leave a Reply