Italský chléb Focaccia
Tento italský chléb si můžete připravit vždy čerstvý. Je to nečekaně jednoduché a rychlé. Hodí se k masu, sýrům a dalším dobrotám. My ho máme rádi i jen tak samotný. Tímto výborným a voňavým jídlem vždy překvapíte každou návštěvu.
Ingredience:
300 ml vody
50 ml olivového oleje
1/2 kostky droždí
1 lžíce soli
2 stroužky česneku
rozmarýn (ideálně čerstvý)
500 g hladké mouky (někdy je dělám celé ze špaldové mouky)
Postup:
- Dejte do mísy vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypávejte mouku. Propracujte v jemné hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte vykynout.
- Po hodince mokrýma rukama vytvořte menší placky, které dejte na plech s pečicím papírem.
- Placky pokapejte olivovým olejem a rukama rozetřeme a promačkejte, jako byste placku trhali.
- Rozmarýn, česnek i sůl zapracujte při vytahování a promačkávání těsta do placek. V této fázi můžete přidat i olivy nebo sušená rajčata.
- Nechte 15 minut nakynout a vložte do rozehřáté trouby na 220 °C na cca 10 minut.
- Ještě horké placky potřete olivovým olejem a nechte vsáknout.
- Pokud nechcete rozmarýn a česnek, klidně vynechte.
Přeji dobrou chuť.
Leave a Reply