Makovo – hruškový koláč
Já tomu máku prostě neuteču :). A tato kombinace hrušek a máku mě opravdu nadchla. Dezert jsem našla na www. mamapecedoma.com Vyzkoušejte taky, je to opravdu vynikající dezert, kterému žádná návštěva neodolá :).
Ingredience:
Na těsto
250 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
130 g mletého máku
250 ml mléka
65 g rozpuštěného másla
6 g kypřícího prášku do pečiva bez fosfátu
1 větší vejce
10 g vanilkového cukru
2 nastrouhané hrušky
Na krém
250 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
4 lžíce hruškových povidel (můžete dát i švestkové)
Postup:
- Troubu rozpalte na 180°C a formu cca o průměru 20 cm si vyložte pečícím papírem.
- Ve větší míse si vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a poté přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
- V menší míse si smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem.
- Do vyšlehaného vajíčka s cukrem a máslem přilejte 1/2 mléka a prošlehejte, poté přidejte 1/2 mouky a opět prošlehejte. Takto postupujte i s druhou půlkou mléka a mouky.
- Nakonec do těsta vmíchejte mletý mák a nastrouhané hrušky.
- Těsto přelejte do formy a pečte 30-40 minut
- Po upečení nechte korpus vychladnout.
- Vyšlehejte si krém. Nejprve šlehačku s cukrem a poté po lžících přidávejte a zašlehávejte pomalu mascarpone.
- Nakonec přidejte povidla a prošlehejte.
- Naneste krém na korpus.
- Můžete ozdobit čokoládovými lupínky nebo ovocem. Každý co má rád.
Přeji dobrou chuť :).
Leave a Reply