Makovo – hruškový koláč

Já tomu máku prostě neuteču :). A tato kombinace hrušek a máku mě opravdu nadchla. Dezert jsem našla na www. mamapecedoma.com Vyzkoušejte taky, je to opravdu vynikající dezert, kterému žádná návštěva neodolá :).

 

Ingredience:

Na těsto

250 g polohrubé mouky

150 g cukru krupice

130 g mletého máku

250 ml mléka

65 g rozpuštěného másla

6 g kypřícího prášku do pečiva bez fosfátu

1 větší vejce

10 g vanilkového cukru

2 nastrouhané hrušky

Na krém

250 g mascarpone

100 ml smetany ke šlehání

4 lžíce hruškových povidel (můžete dát i švestkové)

Postup:

  1. Troubu rozpalte na 180°C a formu cca o průměru 20 cm si vyložte pečícím papírem.
  2.  Ve větší míse si vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a poté přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
  3. V menší míse si smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem.
  4. Do vyšlehaného vajíčka s cukrem a máslem přilejte 1/2 mléka a prošlehejte, poté přidejte 1/2 mouky a opět prošlehejte. Takto postupujte i s druhou půlkou mléka a mouky.
  5. Nakonec do těsta vmíchejte mletý mák a nastrouhané hrušky.
  6. Těsto přelejte do formy a pečte 30-40 minut
  7. Po upečení nechte korpus vychladnout.
  8. Vyšlehejte si krém. Nejprve šlehačku s cukrem a poté po lžících přidávejte a zašlehávejte pomalu  mascarpone.
  9. Nakonec přidejte povidla a prošlehejte.
  10. Naneste krém na korpus.
  11. Můžete ozdobit čokoládovými lupínky nebo ovocem. Každý co má rád.

Přeji dobrou chuť :).

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top