Linecké cukroví s rybízovou marmeládou
Přidávám recept na linecké cukroví. Sice jsem ho pekla jako jedno z prvních cukroví, ale ke zpracování na blog jsem se dostala až nyní. Myslím, že na vánočním stole je to klasika, která chutná a opravdu nesmí chybět.
Z jedné dávky jsou asi 2 plechy. Příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení
Ingredience
- 170 g másla
- 70 g moučkového cukru + na posypání
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- kůra z ½ citronu (ideálně bio bez chemického ošetření)
- 210 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
- marmeláda (já použila rybízovou, ale můžete i malinovou nebo třešňovou)
Postup:
- Máslo pokojové teploty utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky, kůru z citronu a prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto, přendejte jej do sáčku a nechte ho ideálně 24 hodin uležet v chladu.
- Poté těsto vyválejte na plát silný 2 mm. Nepodsypávej te moukou, pokud se těsto lepí, raději jej vyválejte mezi dvěma pečícími papíry. Vykrojte libovolné tvary a v polovině z nich vykroj ještě malá kolečka, srdíčka či hvězdičky.
- Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180°C dorůžova, cca 10 minut. V horkovzdušné troubě pečte na 160°C.
- Ještě teplé cukroví s vykrojeným vnitřkem posypte moučkovým cukrem. Nechte vychladnout a teprve poté slepujte jednotlivé díly marmeládou.
- Přendejte do krabice na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké.
Dobrou chuť a krásné Vánoce 🙂
Leave a Reply