Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Společně s jablky nám dozrávají švestky. Sice je má oblíbená kombinace – švestky a mák, ale rozhodla jsem se sem dát, ne úplně tradiční recept na koláč. Švestkový koláč s vanilkovým krémem vás dostane. A když to vydržíte a necháte ho vychladit v lednici, tak myslím, že se u vás doma velmi rychle zabydlí.
Sladkokyselá chuť čerstvých švestek vytvoří v kombinaci s vanilkovým krémem dokonalou souhru chutí.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 75 g krupicového cukru
- balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- na špičku nože kypřicího prášku
- 125 g másla + trochu na vymaštění formy
- 1 vejce
Na švestkovou náplň:
- 750 g švestek, rozpůlených, vypeckovaných
- 250 ml mléka
- 3 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- balíček vanilkového pudinkového prášku
- 250 g smetany
- 60 g másla
- 100 g cukr
Postup:
1. Mouku, oba cukry, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte ho na poloviny. Dortovou formu vymažte máslem. Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete na dno formy. Ze zbytku těsta vytvarujte váleček, položte ho okolo dna a prsty vytáhněte až přes okraj formy. Poté švestky rovnoměrně rozložte na těsto a nechte chvíli odpočívat.
2. Troubu předehřejte na 180 °. Ve čtyřech lžících mléka rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek. Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu. Vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a povařte do zhoustnutí. Pudinkovým krémem přelijte švestky, vložte do trouby a pečte cca hodinu, až se krém zpevní.
Přeji dobrou chuť.
Leave a Reply