Domácí sádlové rohlíky
Rohlíky z obchodu vlastně vůbec nekupujeme, nechutnají nám. Ale jednou za čas prostřídáme náš kváskový chleba křupavými doma pečenými sádlovými rohlíky.
Ingredience:
Z jedné dávky je cca na 16 středních rohlíků
500 ml vlažné vody
1 kostka čerstvého droždí
1 lžička cukru moučka
400 g hladké mouky
400 – 450 g polohrubé mouky
80 g sádla
2 lžičky soli
1 vejce na potření před pečením
na posypání hrubá sůl, kmín nebo mák – podle toho co máte rádi
Postup:
- Do mísy dejte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a droždí. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě, dokud na vodě nebudou bubliny.
- Pak do mísy přidejte zbylé suroviny. Obě mouky jen po 400 g, 50 g polohrubé si nechte do rezervy, kdyby se těsto lepilo.
- Vypracuje pevné a nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout cca hodinu.
- Poté těsto vyklopte a rozdělte na 4 zhruba stejné díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 4 výseče. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku.
- Rohlíky dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte ještě cca 30 minut nakynout.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem, kmínem nebo hrubou solí – podle toho co máte rádi.
- Pečte dozlatova cca 15 minut, podle vaší trouby.
- Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Dobrou chuť :).
Leave a Reply