Ptačí budky, dobrodiní pro ptáky i zahradu

Přivítejte svoje nové ptačí nájemníky a jaro stylovou ptačí budkou. Veselejší a užitečnější společníky nenajdete. V době hnízdění nanosí do zobáčků svých potomků tisíce mšic a housenek. Potřebují však ubytování – budky pověste tedy co nejdříve.

Tyhle originální, s láskou ručně dělané budky vyrábí nadšenec v jizerských horách. Po letech práce ve velké firmě se rozhodl spojit pomoc přírodě s rukodělnou prací. Léta se zabývá ornitologií a vyrábí ptačí budky i krmítka. Nabízí krásné budky i vám všem a tím zároveň pomoc přírodě.

Budky najdete na Fleru pod jménem Eršiláček.

Ve volné přírodě si ptáci s budováním hnízda poradí sami. Aby mohli mladé bezpečně vyvést i v zahradách, je třeba jim pomoci instalací ptačích budek. Pořiďte si originální a ručně dělané ptačí budky a vaše zahrada se rázem stane útočištěm pro malé ptáčky, a vy si budete moci vychutnat ptačí zpěv.

Proč vlastně ptáčky „zvát“ do zahrad?

Tím, že sbírají škodlivé larvy a housenky, dokážou zahradu uchránit před mnoha škůdci. Zvláště v době hnízdění, kdy i semenožravé druhy přecházejí na hmyzí potravu, dokážou zlikvidovat neskutečné množství hmyzu. Tam, kde ptáci nemají dost soukromí a kde jsou ohrožováni predátory, hnízdit nebudou.

Budka je v podstatě umělou hnízdní dutinou. Aby se v ní ptáci skutečně zabydleli a zůstali v ní, nestačí ji jen tak někam zavěsit na strom. Je třeba splnit několik podmínek: především musí být budka zajištěna proti predátorům a postavena na klidném místě, které je chráněno před nadměrným sluncem, teplem, vodou i větrem.

Kam a jak budku umístit?

Vhodná výška – Budky zavěste do bezpečné výšky. Pro drobné ptáčky je ideální výška mezi 2–3 metry, větší ptáci vyžadují výšku kolem 6 m.

Přístup k budce – Ptačí příbytek je třeba po sezóně hnízdění vyčistit. Je nezbytné, aby se k ní dalo pohodlně dostat – ať už po žebříku či tyčí s hákem.

Umístění – Budku můžete připevnit ke kmeni, zavěsit do větví či připevnit na fasádu. Vždy však myslete na pevné uchycení.

Orientace – Vletový otvor je ideální směřovat na východ či jihovýchod, odkud obvykle přichází nejméně srážek.

Vletový otvor – Velikost budky i vletového otvoru určuje, kdo v ní bude přebývat. Pro malé sýkorky volte kulatý otvor o průměru 2,8 cm. Pro vrabce a brhlíky pak svislý oválný otvor o rozměrech 3 x 4,5 cm.

Pestrá skladba potravy – Rozmanitost a kvetoucí rostliny přilákají dostatečné množství hmyzu i nové ptačí obyvatele. Mimo to můžete na zahradě rozmístit krmítka s různými semínky.

Teritoriální i společenští ptáčci – Většina ptáků si při hnízdění hájí svoje území – budky pro sýkory a brhlíky proto musí být od sebe vzdáleny alespoň 20 m. Naopak společenští špačci a vrabci rádi hnízdí společně a radost jim uděláte dvěma či třemi budkami v těsné blízkosti.

Důležitá je také nenápadnost budek, a pokud je již predátoři objevili, před další sezónou pomůže i změna místa.

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top