Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
K Velikonocům jednoznačně patří nádivka. Mezi tradiční recepty patří ta s mladými kopřivami. Kopřivy najdete je všude :). A recept najedete níže. Vychutnejte si ji s přáteli jako my. Děkuji za foto a společné pohodové ochutnávání mé nádivkové premiéry Carlos a Michaela Gonzales – Valdes 🙂 🙂 :).
Ingredience:
250 g toustového chleba (já použila tmavý)
400 g libovější slaniny nebo uzené (můžete ale použít jakékoli vařené maso, které máte rádi)
150 g zelené přísady (libovolná kombinace: kopřiv, špenátu, medvědího česneku, mangoldu, pórku, petrželky, jarní cibulky..)
1 menší cibule
150 g + na osmažení cibulky a slaniny
5 bílků
5 žloutků
400 ml 30% smetany (můžete dát napůl s mlékem)
Sůl, pepř
Špetka muškátového oříšku
.Postup:
- Máslo vyndejte z lednice před přípravou v dostatečném předstihu. Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Zapékací mísu vymažte máslem.
- Slaninu a uzené nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na jemno a na másle ji orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte slaninu a uzené a restujte tak, aby cibulka byla osmažená dozlatova.
- Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 5 minut, dokud nenabude na objemu a nezesvětlá. Poté postupně zašlehávejte žloutky a osolte.
- Zelené přísady nasekejte nahrubo.
- Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi do křupava. Přesypte je do mísy s máslem a žloutky a zalijte smetanou. Přidejte zelené přísady, muškátový oříšek, pepř, opraženou slaninu s cibulkou a promíchejte.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh. Pomocí stěrky ho přimíchejte k nádivkové směsi a přendejte do zapékací mísy.
- Pečte cca 50 minut, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek. Nepečte ji zbytečně dlouho, abyste ji nevysušili. Měla by být křupavá navrchu a vláčná uvnitř.
Přeji dobrou chuť :).
Leave a Reply