Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

K Velikonocům jednoznačně patří nádivka. Mezi tradiční recepty patří ta s mladými kopřivami. Kopřivy najdete je všude :). A recept najedete níže. Vychutnejte si ji s přáteli jako my. Děkuji za foto a společné pohodové ochutnávání mé  nádivkové premiéry Carlos a Michaela Gonzales – Valdes 🙂 🙂 :).

Ingredience:

250 g toustového chleba (já použila tmavý)

400 g  libovější slaniny nebo uzené (můžete ale použít jakékoli vařené maso, které máte rádi)

150 g  zelené přísady (libovolná kombinace: kopřiv, špenátu, medvědího česneku, mangoldu, pórku, petrželky, jarní cibulky..)

1 menší cibule

150 g +  na osmažení cibulky a slaniny

5 bílků

5 žloutků

400 ml 30% smetany (můžete dát napůl s mlékem)

Sůl, pepř

Špetka muškátového oříšku

.Postup:

  1. Máslo vyndejte z lednice před přípravou v dostatečném předstihu. Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Zapékací mísu vymažte máslem.
  2. Slaninu a uzené nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na jemno a na másle ji orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte slaninu a uzené a restujte tak, aby cibulka byla osmažená dozlatova.
  3. Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 5 minut, dokud nenabude na objemu a nezesvětlá. Poté postupně zašlehávejte žloutky a osolte.
  4. Zelené přísady nasekejte nahrubo.
  5.  Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi do křupava. Přesypte je do mísy s máslem a žloutky a zalijte smetanou. Přidejte zelené přísady, muškátový oříšek, pepř, opraženou slaninu s cibulkou a promíchejte.
  6. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh. Pomocí stěrky ho přimíchejte k nádivkové směsi a přendejte do zapékací mísy.
  7. Pečte cca 50 minut, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek. Nepečte ji zbytečně dlouho, abyste ji nevysušili. Měla by být křupavá navrchu a vláčná uvnitř.

Přeji dobrou chuť :).

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top