Inspirativní návštěva Experimentální zahrady pod Blaníkem

V sobotu jsem se  zúčastnila bylinkového worshopu v Experimentální zahradě pod Blaníkem www.experimentalnizahrada.cz a vyzkoušela si domácí výrobu balzámu a lesku na rty z čistě přírodních materiálů. Dozvěděla jsem se něco o přípravě a výrobě bylinných krémů a načerpala spousta informací o pěstování bylinek, soběstačnosti a žití na venkově.

       

Měla jsem to v plánu skoro dva roky a teď přišel ten správný čas a vyšlo to. V únoru sice není ideální počasí na prohlídku bylinkové zahrady a pole. Vše spí pod sněhem. Ale i tak to byla příjemná procházka s výkladem, co se kde  pod Blaníkem pěstuje, a jaké bylinky a keře jsou zde jako doma. Také kterým rostlinám se v tomto kraji nedaří. Smekám před Karolíny odhodláním a nadšením pro věc :). Opustit dobře placenou práci a utéct z města. Zažít na vlastní kůži, jaké je to začít žít jinak. Jak to udělat, aby byla rodina alespoň částečně soběstačná.

Za odpoledne jsme nejen stihli vyrobit balzámy a lesky na rty. Také jsme stihli finální fázi levandulového krému a  výrobu přípravku na mytí nádobí. Při tom všem byla už jen hračka probrat práci, děti, samozřejmě ty bylinky, zvířata, plány nás všech, a i na cestování došlo.

    

Bylo to skvělé, inspirující odpoledne, které posunulo moje myšlenky a plány do reálné podoby.  Kromě praktických zkušeností, jsem si odnesla i rady jaké bylinky jsou dobré do krémů a s jakými neduhy nám pomáhají. Také jak bylinky macerovat v oleji. Už se těším na jaro, až si ke Karolíně pojedu pro sazenice levandule, yzopu a růže damašské 🙂 pro můj plánovaný bylinkový koutek.

Teď už je to jen na mě, abych vyčistila včelí vosk, který mi před rokem dala kamarádka právě na výrobu bylinných pomád a krémů. A můžu se pustit do vlastní malovýroby.

Vypadá to, že jaro a léto bude u mě ve znamení zakládání bylinkové zahrady a výroby všech možných bylinkových produktů. Máte se na blogu na co těšit.

Díky Karolíno a Experimentální zahrado pro Blaníkem 🙂 🙂 🙂            .

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top