Myslíte v zimě také na ptáčky? :)

Krmení ptáčků je naše oblíbená domácí aktivita. Vlastně si těmi semínky platíme takové soukromé divadlo. U nás je krmítko totiž za kuchyňským oknem, a když snídáme nebo obědváme, tak přitom máme podívanou na občerstvovací ptačí stanici. A já mám svůj soukromý výhled, když v kuchyni pracuji.

Nejběžnějšími strávníky v českých krmítkách jsou sýkorky (koňadra nebo modřinka), dále zvonek zelený, vrabec domácí a kos černý. Ale objevit se mohou i stehlíci, sýkora úhelníček, brhlík lesní, pěnkava, hýl obecný, dlask, čížek, drozd, červenka nebo pestrobarevný, o trochu větší než ostatní, strakapoud.

   

U nás  za oknem každý den pozorujeme oba druhy sýkorek, hejno tak 20-ti vrabců a dvě krásné červenky. Uvidíme, kdo nás během zimy ještě navštíví až se rozkřikne, že je u nás v krmítku pořád plno :).

Krmítko by se mělo nacházet na chráněném místě, nejlépe poblíž  stromů či keřů, protože v případě nebezpečí se v nich mohou malí ptáci snadno schovat. My díky tomu můžeme sledovat, jak sýkorky čekají, až na ně přijde řada. Nebo vrabci vyčkávající, až uvolní krmítko červenka, která když se krmí, tak nikoho kolem sebe nesnese. Ještě tu máme dvě hrdličky, ale ty dávají přednost kukuřici, tak na ní chodí slepičkám do výběhu :).

O tom, že bez naší pomoci by řada opeřených ochránců zahrad a úrody v ní nepřežila, není pochyb. Nízká teplota během dne a hlavně v noci, zamrzlá půda, absence hmyzu a semen ve volné přírodě, to všechno jsou faktory, které ovlivňují to, zda ptáci zimu bez úhony přečkají nebo ne.

Například sýkorky musejí shánět potravu téměř celý den (nestačí tedy jen posnídat nebo dobře poobědvat) nebo třeba kos musí zkonzumovat asi dvakrát víc stravy v podobě nejrůznějších bobulí, než sám váží. I když si lidé často myslí, že ptáčkům v době nedostatku mohou přilepšit tím, co doma zbude, není to pravda. Do krmítek zásadně nepatří slané či kořeněné zbytky potravy, syrová rýže, kokos a chléb, který v trávicím traktu ptáků nabobtná, což často vede až k úhynu.

   

A co na krmítko patří?

Krmení dáváme do krmítka vždy v takovém množství a stavu, aby neplesnivěla a nehnila. Pokud zajistíme pestrost jídelníčku, krmítko pak bude navštěvovat více ptačích druhů.

Ptákům můžete dávat jakákoliv semena: slunečnice, proso, konopí, mák, lněné semínko, řepku, pšenice, drcená jádra vlašských a lískových ořechů. Zvláště tučná slunečnicová semena jsou spolehlivým zdrojem energie. Ze zahrádky jim můžeme nabídnout nasbírané plody a bobule, např. jeřabiny, ptačí zob, plody bezu černého, hlohu, rakytníku apod. Pro zpestření můžete přidat i nakrájená jablka, ovesné vločky, kousky syrového masa, strouhanou mrkev, tvaroh, a samozřejmě neslané a neškvařené sádlo nebo lůj.

Sýkorka modřinka, pěnkava obecná, zvonek zelený, dlask tlustozobý, čížek lesní: Všichni tihle zpěvní ptáčci mají společné chutě i jídelníček. Nejraději zobou olejnatá slunečnicová semena, ale zavděk vezmou i jinými – prosem, mákem apod. Kromě sýkorek, kterým se zavděčíme lojovým závěsem, přijímají potravu nejen z krmítek, ale i ze země.

Vrabec domácí: Ze všeho nejraději má pohanku, dokáže jí na posezení sezobat i desetinu své tělesné váhy. Pochutná si také na ovesných vločkách a slunečnicových semenech.

Brhlík lesní: Kvůli ovesným vločkám a slunečnicovému semenu pravidelně sypanému do krmítka přiletí i z velké dálky.

Kos černý: I když se to nezdá, dává přednost bobulím nebo jablku. Nejraději má jeřabiny a šípky, do krmítka zaletí i pro ovesné vločky. Jablko ozobe na větvích i na zemi.

Hrdlička zahradní: Pochutná si i na ovesných vločkách, ale jako jeden z mála našich domácích ptáků má v oblibě i hrách a kukuřici.

Strakapoud velký: Mimo zimní období se živí hlavně larvami parazitujícími na stromech. V zimě má rád lojový závěs a semena slunečnic – vždy v krmítku.

Případně můžete v obchodech zakoupit přímo speciální míchané směsi pro zimní krmení ptáků, sypké či v podobě praktických lojových koulí, které lze zavěsit i jinam, nežli do krmítka.

Nezapomínejte na tyhle malé opeřené kamarády, obzvlášť teď kdy sněží a mrzne. Na jaře a v létě nám to rádi vrátí :).

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top