Tvarohový koláč s mákem
Je neuvěřitelné, že i to cukroví co jsme dostali od babiček, je pryč….
Takže nezbývá nic jiného, než ke kafíčku a na snídani upéct něco nového, nevánočního. Můj muž má rád tvaroh a já miluju mák a dezerty s příchutí citronu. A v tomto koláči je všechno krásně pohromadě a hlavně výborně to chutná, že jsem nemohla odolat. Mákem i citronovou šťávou nešetřete, koláč je pak výraznější a svěží 🙂
Tak hurá do pečení:
Ingredience
Korpus
- 100 g másla nakrájeného na kostičky + na vymazání formy
- 100 g mletých mandlí
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátu
- 100g krupicového cukru
- 1 velké vejce
Na náplň
- 500 g měkkého tučného tvarohu
- 2 velká vejce
- 6 lžic zakysané smetany
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g máku (nemletého)
- Šťáva z půlky citronu
Postup:
- Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C.
- Všechny přísady na těsto kromě vejce smíchejte a vznikne vám něco jako drobenka. Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto. Dejte chladit na cca hodinu do lednice.
- Dortovou formu lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů.
- Pečte zhruba 25 minut.
- Než se těsto předpeče, utřete tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Náplň ochutnejte a případně doslaďte podle chuti. Nakonec vmíchejte mák.
- Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem.
- Pečte ještě asi 50 minut, až se náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté.
- Po vychladnutí uložte do chladničky.
Leave a Reply