Tvarohový koláč s mákem

Je neuvěřitelné,  že i to cukroví co jsme dostali od babiček, je pryč….

Takže nezbývá nic jiného, než ke kafíčku a na snídani upéct něco nového, nevánočního. Můj muž má rád tvaroh a já miluju mák a dezerty s příchutí citronu. A v tomto koláči je všechno  krásně pohromadě a hlavně výborně to chutná, že jsem nemohla odolat. Mákem i citronovou šťávou nešetřete,  koláč je pak výraznější a svěží 🙂

Tak hurá do pečení:

Ingredience

Korpus

  • 100 g másla nakrájeného na kostičky + na vymazání formy
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátu
  • 100g krupicového cukru
  • 1 velké vejce

Na náplň

  • 500 g měkkého tučného tvarohu
  • 2 velká vejce
  • 6 lžic zakysané smetany
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g máku (nemletého)
  • Šťáva z půlky citronu

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C.
  2. Všechny přísady na těsto kromě vejce smíchejte  a vznikne vám něco jako drobenka.  Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto. Dejte chladit na cca hodinu do lednice.
  3. Dortovou formu lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů.
  4. Pečte zhruba 25 minut.
  5. Než se těsto předpeče, utřete tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Náplň ochutnejte a  případně doslaďte podle chuti. Nakonec vmíchejte mák.
  6. Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem.
  7. Pečte ještě asi 50 minut, až se náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté.
  8. Po vychladnutí uložte do chladničky.

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top