Linecké cukroví s rybízovou marmeládou

Přidávám recept na linecké cukroví.  Sice jsem ho pekla jako jedno z prvních cukroví, ale ke zpracování na blog jsem se dostala až nyní. Myslím, že na vánočním stole je to klasika, která chutná a opravdu nesmí chybět.

Z jedné dávky jsou asi 2 plechy.  Příprava: 40 minut + 24 hodin na rozležení

Ingredience

  • 170 g másla
  • 70 g moučkového cukru + na posypání
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • kůra z ½ citronu (ideálně bio bez chemického ošetření)
  • 210 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • marmeláda (já použila rybízovou, ale můžete i malinovou nebo třešňovou)

Postup:

  1. Máslo pokojové teploty utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky, kůru z citronu a prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto, přendejte jej do sáčku a nechte ho ideálně 24 hodin uležet v chladu.
  2. Poté těsto vyválejte na plát silný 2 mm. Nepodsypávej te moukou, pokud se těsto lepí, raději jej vyválejte mezi dvěma pečícími papíry. Vykrojte libovolné tvary a v polovině z nich vykroj ještě malá kolečka, srdíčka či hvězdičky.
  3. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180°C dorůžova, cca 10 minut. V horkovzdušné troubě pečte na 160°C.
  4. Ještě teplé cukroví s vykrojeným vnitřkem posypte moučkovým cukrem. Nechte vychladnout a teprve poté slepujte jednotlivé díly marmeládou.
  5. Přendejte do krabice na suché a chladné místo, aby se mohlo cukroví rozležet a bylo krásně měkké.

Dobrou chuť a krásné Vánoce 🙂

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top