Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Společně s jablky nám dozrávají švestky.  Sice je má oblíbená kombinace – švestky a mák, ale rozhodla jsem se sem dát, ne úplně tradiční recept na koláč.  Švestkový koláč s vanilkovým krémem vás dostane. A když  to vydržíte a necháte ho vychladit v lednici, tak myslím, že se u vás doma velmi rychle zabydlí.

Sladkokyselá chuť čerstvých švestek vytvoří v kombinaci s vanilkovým krémem dokonalou souhru chutí.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 75 g krupicového cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • na špičku nože kypřicího prášku
  • 125 g másla + trochu na vymaštění formy
  • 1 vejce

Na švestkovou náplň:

  • 750 g švestek, rozpůlených, vypeckovaných
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 250 g smetany
  • 60 g másla
  • 100 g cukr

Postup:

1.  Mouku, oba cukry, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte ho na poloviny. Dortovou formu  vymažte máslem. Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete na dno formy. Ze zbytku těsta vytvarujte váleček, položte ho okolo dna a prsty vytáhněte až přes okraj formy. Poté švestky rovnoměrně rozložte na těsto  a nechte chvíli odpočívat.

2. Troubu předehřejte na 180 °. Ve čtyřech lžících mléka rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek. Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu. Vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a povařte do zhoustnutí. Pudinkovým krémem přelijte švestky, vložte do trouby a pečte cca hodinu, až se krém zpevní.

Přeji dobrou chuť.

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top