Všude vidím jablka.
Mám jablka moc ráda, mám je spojené s podzimem, ale letos jsou u nás na zahradě všude už teď.
Nastěhovali jsme se do domu se sadem, kde jsou staré velké jabloně a letos jsou obsypané krásnými jablíčky. Už bohužel padají a mě je líto je nechat všechny shnít. Tak je postupně sbírám a snažím se je co nejefektivněji zužitkovat.
Že máme každý týden minimálně jednou štrůdl a jablečný koláč, nemusím ani říkat. Jsem zvědavá jak dlouho to drahá polovice a návštěvy vydrží jíst :). Další základ na zimu jsou sušené jablíčka – křížaly. Pro malého samozřejmě nechybí přesnídávky.
Zde přikládám první recept na náš oblíbený jednoduchý jablkový koláč. Stojí za to ho vyzkoušet, je z celkem zdravých surovin a chuťově vynikající. Je hlavně pro ty co nemají rádi suché koláče. Recept jsem čerpala z oblíbeného webu www.mamou-stylove.cz.
Ingredience:
- 1 kg jablek
- 3 vejce
- 110 – 120 ml mléka
- 4 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva (prodává se ve zdravých výživách a dm drogerii)
- 135 g třtinového cukru
- 160 g jemně mleté špaldové mouky
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- 1 balení skořicového cukru
- 2 hrsti vlašských ořechů
Postup:
1. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, kdo chce může nastrouhat, koláč je tak jemnější.
2. Dejte rozehřát troubu na 180 °C a vymažte formu máslem a vysypejte moukou.
3. Smíchejte vejce, cukr, citrónovou kůru a špetku soli. Směs by měla být krásně jemná. Pak přisypte mouku, prášek do pečiva a mléko. Zpracujte to v řídké těsto (těsto skoro teče, tak se nelekněte, to je účel).
4. Do této směsi přidejte asi 2/3 nakrájených jablek a promíchejte, ať se jablíčka s těstem hezky obalí. Pak vše vlijte do připravené formy. Pěkně uhlaďte a nahoru rozprostřete zbytek nakrájených jablek.
5. To vše posypejte nasekanými vlašskými ořechy a rovnoměrně posypte skořicovým cukrem.
6. Dejte do trouby a pečte cca 40 minut.
Druhý recept je jablečno – švestkové crumble s mandlovo-ovesnou drobenkou. Báječný dezert, který zmizí pár minut po vytažení z trouby. Může se jíst teplý, ale i studený je vynikající, pokud tedy vydrží. Zkoušela jsem ho i se zakysanou smetanou k snídani.
Ingredience:
- 300 g oloupaných jablek a nakrájených na malé kousky
- vypeckované švestky nebo špendlíky, nakrájené na půlky
- 1 lžíce cukru (u hodně sladkých jablíček není vůbec potřeba)
- mletá skořice a raw kakao dle chuti – já dávám hodně kakaa
Na drobenku:
- 150 g jemně mletých vloček
- 100 g na hrubo mletých mandlí (můžete vyzkoušet i jiné ořechy)
- 50 g cukru (můžete přidat dle svého)
- 150 g másla (pokojové teploty)
Postup:
- V sekáčku si nasekejte oříšky a ovesné vločky na hrubo.
- Poté je společně s ostatními přísadami na drobenku vložte do mísy a vytvořte drobenku. (Když vám drobenka zbude, můžete si jí dát na příště do ledničky nebo i do mrazáku.)
- Do zapékací mísy vložte omytá a nakrájená jablka, jemně pocukrujte, posypejte skořicí a kakaem – promíchejte a nakonec posypte připravenou drobenkou.
- Vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 30 min. (max. 35 min.). Povrch by měl být zlatavý, ale mnohdy stačí okamžik nepozornosti a ze zlatavého může být „přičmoudlý“
Dobrou chuť 🙂 🙂 🙂
Karin
obojí bych ochutnala určitě je to výborné,budu to muset vyzkoušet.